Hollum Ameland

Hollum is het grootste dorp van het eiland Ameland. Het dorp Hollum Ameland heeft een beschermd stadsbeeld. Dit betekent dat de huizen de rijkdom van dit dorp laten zien en daardoor niet gesloopt of verbouwd mogen worden. Ook mogen niet zomaar nieuwe gebouwen worden toegevoegd aan het dorp. Het cultuurhistorisch museum Sorgdrager, een van de bekendste musea op het eiland zit in Hollum Ameland. Het oude dorp Hollum biedt jou als vakantieganger een combinatie van landelijke rust en zomerse bedrijvigheid.

Commandeurshuizen in Hollum

De commandeurshuizen zijn de bekendste woningen van het dorp. Deze huizen hebben een karakteristieke dubbele richel in de voorgevel. Vanuit deze woningen vertrokken mannelijke bewoners naar de koudere gebieden voor de walvisvangst. Hollum biedt de ideale combinatie om heerlijk rond de lopen door dit ongeorganiseerd ogende dorp.

Het op één na drukste plaatsje

Na Nes is Hollum de drukste plaats van Ameland. In deze plaats overheerst de sfeer van vroeger in de vele cafés en restaurants van het dorpje. De Oosterlaan en de Burenlaan zijn de mooiste straten van het dorp. Wil je het dorp van afstand herkennen, dan is het slim om goed uit te kijken naar de rood met witte vuurtoren die zich in het dorp bevindt. Deze vuurtoren, die ookwel vuurtoren Bornrif genoemd wordt, wordt ook wel de mooiste vuurtoren van Ameland genoemd.